Портал:Скопје

Од Wiki.mk

Скокни на: содржини, барај
уредете  

Вовед

Скопје е главниот и најголемиот град во Македонија, а воедно претставува административно политички, стопански, културен и образовно-научен центар. Се наоѓа во средишниот дел на Балканскиот Полуостров распространет на бреговите на реката Вардар. (Прочитајте повеќе...)

уредете  

Избрана статија

Поглед кон Водно.JPG

Водно е средновисока македонска планина сместена во јужниот дел на Скопската Котлина. Водно има поволна географска положба, бидејќи во негова близина се наоѓаат важни патишта, железници и најпосетуваната локација во Македонија градот Скопје. Водно поточно се наоѓа на 21◦30` ИГД и 41◦ 35` СГШ. Највисоката точка на Водно е врвот Крстовар, висок 1066 m.

уредете  

Избрана слика

Стара скопска чаршија.jpg
Старата скопска чаршија
уредете  

Дали сте знаеле?

  • ... дека Милениумскиот крст на планината Водно беше свечено отворен во 2002 година?
  • ... дека Јустинијановото право, денес е познато под насловот „Корпус на граѓанското право“?
уредете  

Избрана биографија

Мозаик со ликот на Јустинијан I.jpg

Јустинијан I (11 мај 483–13/14 ноември 565) бил византиски цар, император на Источното Римско Царство (од 527565 год.), христијанин и православен теолог. Најстојувал да ја обнови моќта и големината на Римската Империја која била ослабена со упадите на варварските племиња. Познат е по проширувањето на Империјата, првенствено со воените кампањи на Велизариј, како и по неговиот брак со контраверзната царица Теодора.

уредете  

Најнови статии

уредете  

Категории

уредете  

Поврзани портали

Лични алатки
Именски простори
Варијанти
Дејства
Навигација
Локални заедници
За проектот
Алатник