Главна страница

Од Wiki.mk

Скокни на: содржини, барај
Добредојдовте на wiki.mk!
проект којшто секој може да го уредува

Моментно имаме 508 страници.

Вовед
Порталот wiki.mk е развиен во рамките на Проектот за активно граѓанско учество преку употреба на нови медиуми со цел да се овозможи отворање на вики-сајтови во кои граѓаните и активистите на НВО од разни географски области ќе може да споделуваат информации од и за нивните заедници.
Грб на Велес.png

Велес е град во Македонија и центар на истоимената општина. Градот се наоѓа во средишниот дел на Македонија, поточно на бреговите на реката Вардар. Велес е шести град по број на жители во Македонија со вкупно население од 43.716 жители. На северозапад од Велес се наоѓа главниот град на Македонија, Скопје, на североисток се наоѓа градот Свети Николе, на исток се наоѓа градот Штип, на југозапад се наоѓа Прилеп и на југоисток се наоѓаат Кавадарци и Неготино. (Прочитајте повеќе...)

Грб на Скопје.gif

Скопје е главниот и најголемиот град во Македонија, а воедно претставува административно политички, стопански, културен и образовно-научен центар. Се наоѓа во средишниот дел на Балканскиот Полуостров распространет на бреговите на реката Вардар. Името на градот Скопје има различна транскрипција на различни јазици и култури. (Прочитајте повеќе...)

Знаме на Дебар.gif

Dibra është qytet i banuar kryesisht me shqiptarë që shtrihet në pjesën jug-perëndimore të Maqedonisë.

Emri i Dibrës përmendet që nga shekulli i pestë para erës sonë nga Herodoti, e më vonë në shekullin e parë të erës sonë nga Straboni dhe Plini. Këta përmendin fisin Ilir, fisin e Doberëve, të cilët themeluan qytetin e tyre me emrin Dober. Ptolomeu në shekullin e dytë të erës sonë konfirmon në hartat e tija planin e qytetit të quajtur Dober apo Doberos dhe banorët e tij Doberët. (Shiko më shumë)

Лични алатки
Именски простори
Варијанти
Дејства
Навигација
Локални заедници
За проектот
Алатник